Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

VATcheatingEntrepreneurship




ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΦΠΑ

Του Γεωργίου Ελ. Χατζιδάκη
GiorgosHatzidakis @ facebook
HatzidakisGiorg @ twitter

Αν ακούσει κανείς τον κρατικό μας προπαγανδιστή-γκεμπελίσκο (ΕΡΤ) η επιχειρηματικότητα ανθεί στην Ελλάδα. Μάλιστα με ενθουσιασμό ανακοινώνουν τον μεγάλο αριθμό νεοϊδρυόμενων  επιχειρήσεων, λες και αποτελεί μέτρο ανάπτυξης αυτό και όχι ο κύκλος εργασιών του επιχειρηματικού κόσμου.

Τι κρίμα όμως που η Ελλαδίτσα, δεκαετίες τώρα, άγεται και φέρεται από οικονομολόγους της σειράς που πήραν πτυχία άγνωστο πώς και μας οδηγούν από την μια καταστροφή στην άλλη… Μέσα λοιπόν στην άγνοια και την ανικανότητά τους νομοθέτησαν και το εξής πρωτότυπο: οι εταιρίες με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10.000€ δεν υποχρεούνται στην ενσωμάτωση ΦΠΑ στις αποδείξεις και στα τιμολόγιά τους. Μάλιστα ο έτερος επίδοξος  «κυβερνήτης» μας, διαγωνιζόμενος με τους παρόντες σε λαϊκισμό και ανικανότητα και διαψεύδοντας και τους δικούς τους τίτλους σπουδών, υπόσχεται να ανεβάσει το όριο στις 25.000€!

Η «αγορά» όμως απαρτίζεται από ανθρώπους ευφυέστερους των καρεκλοκένταυρων αχρήστων που μας διοικούν. Έτσι οι επιτηδειότεροι αυτών ανακάλυψαν το «παράθυρο ευκαιρίας» που δημιούργησε ο νομοθέτης και το αξιοποιούν καταλλήλως (και φυσικά εις βάρος της όποιας έννοιας υγιούς ανταγωνισμού).  

Όποιος λοιπόν επιθυμεί να πουλάει φθηνότερα από τους ανταγωνιστές του, δεν έχει παρά να κατακερματίσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ! Π.χ. ξεκινάει τη χρονιά με την ατομική επιχείρηση Χ, την κλείνει ή την αδρανοποιεί μόλις αγγίξει τον «κόφτη» των 10.000 και συνεχίζει συστήνοντας μια ΙΚΕ (μηδενικό κόστος) ή ανοίγοντας μια άλλη στο όνομα κάποιου, «βολικού» συγγενούς του.

Εκεί που η νέα «τεχνική» παίρνει διαστάσεις επιδημίας είναι στην προμήθεια του Δημοσίου ή των ΟΤΑ. Πάλι εις βάρος κάθε έννοιας ανταγωνισμού, όποιος επιθυμεί να κερδίσει οποιονδήποτε διαγωνισμό δεν έχει παρά να συστήσει μια καινούρια εταιρία για κάθε επιθυμητό δεκαχίλιαρο!
Πετύχαμε λοιπόν μια παγκόσμια πρωτοτυπία: να εξαφανίσουμε έννοιες όπως «οικονομία κλίμακος» και μέγεθος και να δημιουργήσουμε ένα πλαστό πλεονέκτημα για τους επιτήδειους «κομήτες» είς βάρος κάθε σταθερού και συγκροτημένου επαγγελματία. Εύγε κακκινοσακκιδιοφέροντα οσφυοκάμπτη Ευκλείδη κι εσύ γουρλομάτη μου Κούλη (που υπόσχεσαι τον υπερδιπλασιασμό του «πλεονεκτήματος»). Αλήθεια οι χρυσοπληρωμένοι καρεκλοκένταυροι της Αρχής Ανταγωνιστικότητας πού βρίσκονται; Έχουν αντιληφθεί τίποτα στο μακάριο ύπνο τους ή ανησυχούν μόνο μη τυχόν και μεγαλώσει πολύ καμμία επιχείρηση; 

Και βέβαια πετύχαμε να κάνουμε πραγματικότητα το «δε γνωρίζει η αριστερά τι ποιεί η δεξιά» ή μάλλον, ακριβέστερα, πετύχαμε να κλέβουμε από τη μια τσέπη και να το βάζουμε στην άλλη (διαχρονική επιτυχία των κυβερνόντων μας). Ένα νοσοκομείο π.χ. διατυμπανίζει (δια μέσου του χυδαιολόγου μυστακοφόρου «υπουργού) ότι μείωσε τις δαπάνες του, έχοντας απλά «κλέψει» το «αφεντικό» του το Ελληνικό Δημόσιο, αφού οι δαπάνες Φύλαξης, Καθαρισμού και Σερβιρίσματος έχουν απλά πάψει να επιβαρύνονται με ΦΠΑ!!

Θα μου πείτε «και τι να κάνουμε, αφού χάρη στην, εξίσου απύθμενη, ηλιθιότητα της ΕΕ όταν κοπεί τιμολόγιο από άλλη χώρα-μέλος δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ και μας έχουν ρημάξει τους δημόσιους διαγωνισμούς οι εταιρίες με έδρα Βουλγαρία κλπ.»;  Αντί να στρουθοκαμηλίζουμε έπρεπε να έχουμε θέσει αυτό το θέμα στην Κομισιόν και να έχει λυθεί, όχι «μπαλωθεί» όπως συνήθως κάνουμε ως χώρα!

Και ποιους θα επιβαρύνουν στο τέλος της ημέρας όλα αυτά; Μα φυσικά τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, αφού η απομείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες φορολόγησης μέσω ΕΝΦΙΑ κλπ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΠΟΥΦΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου