Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ReqITstudentToSaveGreece


ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Του Γεωργίου Ελ. Χατζιδάκη
Διευθυντή Fulfill Contacts και Guerilla Marketing
Συμβούλου Επικοινωνίας
GiorgosHatzidakis @ facebook
Γιώργος Χατζιδάκης @ linkedin
HatzidakisGiorg @ twitter


Πολλοί σίγουρα θα ξενίστηκαν με τον τίτλο. Κι όμως Δεν μας λέιπουν οι Οικονομολόγοι, οι Εργατικολόγοι, οι Συνταγματολόγοι και όλοι οι άλλοι –λόγοι... Ένας, καλά καταρτισμένος, φοιτητής Πληροφορικής θα αρκούσε να σώσει την Ελλάδα. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να εξηγηθώ:

Α. Εξάλειψη πλαστών-εικονικών τιμολογίων

Όλοι οι φίλοι και γνωστοί μου γνωρίζουν το φορολογικό εφιάλτη που ζω εδώ και 5 χρόνια και θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλα 10. Η αρχή του έγινε με την λήψη (εν αγνοία μου και με κάθε καλή πίστη) τιμολογίων που κατόπιν αποδείχτηκαν πλαστά. Κι όμως αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 15 χρόνια! Πώς; Απλά με τη σωστή χρήση των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων Συγκεντρωτικών Δηλώσεων.

Όπως γνωρίζουν όσοι είχαν την ατυχή έμπνευση να επιχειρούν στην Ελλάδα, κάθε χρόνο όλες οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά συγκεντρωτικό πίνακα προμηθευτών-πελατών με κύκλο συναλλαγών άνω των 300 ευρώ. Ο εκδότης πλαστών-εικονικών τιμολογίων, όπως και ο κακόπιστος λήπτης-συνεργάτης, απλά δεν τα συμπεριλαμβάνουν στη δήλωση ή δεν προβαίνουν σε δήλωση καν. Ο καλόπιστος αποδέκτης όμως (όπως εγώ για παράδειγμα) τα δηλώνει κανονικότατα. Με ένα απλό, αυτοματοποιημένο, προγραμματάκι διασταύρωσης, θα εντοπίζονταν άμεσα οι περιπτώσεις όπου τα ποσά που δηλώνουν οι λήπτες τιμολογίων υπερβαίνουν αυτά που δηλώνουν οι εκδότες και οι τελευταίοι θα ελέγχονταν. Έτσι οι κλέφτες του δημοσίου θα συλλαμβάνονταν προτού εγκαταλείψουν τη χώρα, φορτωμένοι ευρώ (όπως είναι συνήθως η περίπτωση).

Γιατί δε γίνεται αυτό; Σίγουρα όχι από έλλειψη μηχανοργάνωσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι δε γίνεται αφενός γιατί αφενός υπάρχει συμπαιγνία εφοριακών- εκδοτών πλαστών τιμολογίων και αφετέρου γιατί η εξάλειψη (ή έστω η δραστική μείωση) των πλαστών-εικονικών τιμολογίων, σε συνδυασμό με τις συχνές-πυκνές περαιώσεις που ανακοινώνει το κράτος θα στερούσαν από τους εφοριακούς τη δυνατότητα ελέγχου, και άρα εκβιασμού, των επιχειρήσεων. Και τότε από πού θα έβγαζαν τα υπερκέρδη τους οι Μαφίες που λυμαίνονται το υπολειτουργών φοροεισπρακτικό μας σύστημα;

Β. Εντοπισμός αποδοχέων πολλαπλών συντάξεων

Τόση φασαρία για τα ταμεία και τις συντάξεις, κι όμως ακόμη κανείς δε έχει κάνει τίποτα για τους αποδοχείς πολλαπλών συντάξεων... Μια απλή διασταύρωση στοιχείων των ταμείων θα υπεδείκνυε άμεσα ποιοί και πόσοι είναι αυτοί και θα καλούνταν κατόπιν να επιλέξουν ποιά θα κρατήσουν.  Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να εντοπιστούν όσοι συνταξιούχοι είναι παράλληλα σε μισθοδοσίες  διαφόρων επιχειρήσεων (κατά κύριο λόγο οι στρατιωτικοί που αποστρατευόμενοι στα 43-45 χρόνια τους, προσλαμβάνονται έπειτα στον ιδιωτικό τομέα, συνεχίζοντας να λαμβάνουν τις συντάξεις τους!!!).

Γ. Πάταξη Παράνομου Διαδικτυακού Τζόγου

Ανυπολόγιστες είναι οι απώλειες από τον παράνομο, διαδικτυακό τζόγο. Ειδικότεροι από εμένα εκτιμούν σε 300 ΕΚΑΤ.  έως  1 ΔΙΣ την απώλεια φόρων κλπ. για το κρατικό μονοπώλειο. Κι όμως η πάταξη είναι τόσο απλή όσο το πάτημα ενός πλήκτρου: Συγκεντρώνεις τους ISPs της Ελλάδας και τους ενημερώνεις ότι οφείλουν να «μπλοκάρουν» (τα δικά τους hubs συνδέουν τους χρήστες με sites εγκατεστημένα σε «ασφαλείς παραδείσους») κάθε παρόμοιο site. Με μια τόσο απλή κίνηση (και βέβαια με την αναγκαία – αυτοματοποιημένη-  παρακολούθηση του διαδικτύου) θα είχε παταχθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Αλλά τι λέω ο τρελός... Εδώ επιτρέπουν στον παράνομο τζόγο να ...διαφημίζεται κανονικότατα!!!

Δ. Πάταξη Λαθρεμπορίου Καυσίμων

Το συνεχιζόμενο, μεγάλο πάρτυ στα καύσιμα στερεί τη χώρα από φόρους άνω του 1 ΔΙΣ ευρώ ετησίως!!! Μάλιστα όσο αυξάνεται η τιμή των καυσίμων τόσο επιδεινώνεται και η λαθρεμπορία, αφού το προσδοκώμενο κέρδος πολλαπλασιάζεται.

Η μεθοδολογίες είναι ποικίλες: Βυτιοφόρα που «κατευθύνονται» σε όμορα κράτη (άρα δε φορολογούνται) ή σε τροφοδοσίες πλοίων «χάνουν» το δρόμο τους και καταλήγουν στα πρατήρια, πετρέλαιο θέρμανσης διοχετεύεται στην κίνηση (διαθέτουμε την παγκόσμια «πρωτιά» να αυξάνεται η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε χειμώνες χωρίς κρύο, μεσούσης της κρίσης κι ενώ αυξάνονται κάθε χρόνο οι χρήστες αερίου θέρμανσης) κ.ο.κ. Το τραγικό είναι ότι, ακόμη και όταν συλλαμβάνονται οι λαθρέμποροι (όπως συνέβει πρόσφατα), οι συνεργαζόμενες Μαφίες των γειτονικών κρατών (π.χ. Βουλγαρία) τους παρέχουν κάλυψη, με αποτέλεσμα αντί να εισπράξει το Δημόσιο πρόστιμα  να οφείλει και αποζημιώσεις (σε μια θεαματική τέτοια περίπτωση οι Βούλγαροι κωλυσιέργησαν την αναφορά των φορτίων που πραγματικά εισήχθησαν στη χώρα τους και πιθανότατα εφωδίασαν με πλαστά έγγραφα τους λαθρέμπορους...)!!!

Κι όμως υπάρχει προϊόν νανοτεχνολογίας που τοποθετείται σε κάθε φορτίο βυτιοφόρου που εξέρχεται από τα διυλιστήρια και το καθιστά απόλυτα ιχνηλάσιμο!!! Με αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ένα προς ένα τα φορτία και στην περίπτωση «διοχέτευσής» τους στην αγορά να επιδιώξει και να καταδικάσει τους Λαθρέμπορους.

Αλλά ξεχάστηκα: εδώ οι λαθρέμποροι καυσίμων έχουν εξελιχθεί σε σημαντικούς παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου: αγοράζουν ομάδες και τώρα πλέον διεκδικούν να γίνουν και ΔΕΗ στη θέση της ΔΕΗ...

Ε. Εισφοροδιαφυγή

Όσο εκπληκτικό κι αν φανεί, γνωρίζω ανθρώπους που χρωστάνε έως και 45.000 ευρώ στα ταμεία τους (ΟΑΕΕ) και κανείς δεν τους καταδιώκει!!! Αιτία: Τα αρχεία κάποιων ταμείων που μπήκαν στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» - ΟΑΕΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΘΕΙ!!! Μεσούσης της χειρότερης κρίσης, κι ενώ τα ταμεία «διψούν» για μετρητά, κανείς δεν επιμελήθηκε αυτού του τόσο απλού έργου...

ΣΤ. Φοροδιαφυγή Ακινήτων

Το διαμέρισμα που κατοικώ είναι δηλωμένο ως εξής:
  • 110 τμ στη ΔΕΗ
  • 140 τμ στο ΕΤΑΚ του ιδιοκτήτη
  • 160 τμ στο πρώτο ενοικιαστήριο που συνάψαμε το 2003
  • 180 τμ στο παρόν ενοικιαστήριο (2011)
Με εξαίρεση την πιθανότητα να κατοικώ σε ζωντανό οργανισμό, 3 από τις παραπάνω δηλώσεις είναι ψευδείς!!! Κατανοείτε την τεράστια απώλεια εσόδων από τους φόρους που υπολογίζονται βάσει των δηλώσεων στη ΔΕΗ...

Κι όμως μια απλή διασταύρωση ΕΤΑΚ-στοιχείων ΔΕΗ θα αποκάλυπτε το εύρος αυτή της πρακτικής, θα κατεδείκνυε τους αγρίως φοροδιαφεύγοντες και θα τιμωρούσε αυτούς (και όχι το σύνολο του Ελληνικού Πληθυσμού όπως πράττει η Φορομπηχτική παρούσα «Κυβέρνηση» ). Αλλά είπαμε «Μαζί τα Φάγαμε»... ή μήπως όχι???

Ακόμα χειρότερη είναι η περίπτωση ανθρώπων που απλά ...ξέχασαν να δηλώσουν Ε9 (έχω παρόμοια περίπτωση γνωστού μου). Αυτοί ούτε ΕΤΑΚ πλήρωσαν ούτε τίποτα... Κι όμως τα ακίνητά τους είναι καταγεγραμμένα...

Τέλος, αν απλά υποχρεώνονταν οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες να εισάγουν 5 βασικά στοιχεία του ενοικιαζόμενου ακινήτου σε Η/Υ (όχι όλο το συμφωνητικό που καταθέτουν στις Εφορίες και στοιβάζεται με τα ΕΚΑΤ άλλων...), δηλαδή τμ., μηνιαίο μίσθωμα, διεύθυνση, όροφος, επιπλέον, θα μπορούσε να ελεγχθεί η φοροδιαφυγή από τα ενοίκια. Μάλιστα θα μπορούσε να θεσπιστεί ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ για να παταχθεί επιτέλους η προσφιλέστατη της δήλωσης χαμηλότερου του πραγματικού!!!

Ζ. Διαφθορά Εφοριακών Ελεγκτών

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των δεινών που με βρήκαν προσωπικά, έπεσα θύμα συνδικαλιστή (ΔΑΚίτη) ελεγκτή, ο οποίος με εκβίασε ζητώντας 30.000 ευρώ λάδωμα!!! Δεν υπέκυψα και για να με τιμωρήσει μου έριξε πρόστιμα ύψους 980.000 ευρώ με αφορμές που κατά 90% είναι είτε ψευδείς (π.χ. «δεν του επιδείξαμε το χ,ψ,ω παραστατικό») είτε δεν ευσταθούν σε οποιοδήποτε έλεγχο (π.χ. απέρριψε τιμολόγια των ΕΛΤΑ «ως μη σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρίας» σε εταιρία που το βασικό αντικείμενό της ήταν η διεξαγωγή ταχυδρομικής διαφήμισης!!!!).

Έμαθα έτσι λοιπόν, the hard way, ότι οι εφοριακοί ελεγκτές αναλαμβάνουν έναν Χ αριθμό υποθέσεων με υποχρέωση να «φέρουν» Ψ έσοδα. Όπως καταλαβαίνει κι ένα μικρό παιδί (αλλά όχι οι «φωστήρες» των εκάστοτε Υπουργείων...) αντί να φροντίσουν να καταλογίσουν πρόστιμα με κάποια αναλογική διαδικασία, οι εν λόγω «κύριοι» βάζουν παράλογα πρόστιμα σε όσους δεν τους λαδώνουν, ώστε να έχουν το περιθώριο να συμπεριφερθούν με ιδιαίτερη επιείκεια σε όσους θέλουν (διατηρώντας το μέσο όρο που τους ζητήθηκε). Το ότι προφανώς αυτά τα πρόστιμα ΔΕ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΠΟΤΕ, αφού είτε οι έλεγχοί τους είναι σαθροί, είτε οι ελεγχόμενοι απλά δεν έχουν τέτοια μυθώδη ποσά, ουδόλως τους απασχολεί, αφού οι υποθέσεις θα τελεσιδικήσουν σε 10 χρόνια και κανείς δεν τους επιρρίπτει ευθύνες γι αυτό. Επίσης, χάρη σε μια, επιεικώς ηλίθια, διάταξη, δεν μπορούν τα θύματα να τους καταγγείλουν για ψευδείς δηλώσεις!!!

Με τον υπολογισμό του μέσου όρου προστίμων σε σχέση με τον τζίρο των ελεγχόμενων και μια παρακολούθηση των αποκλίσεων (μπορεί να γίνει γελοιωδώς εύκολα με ένα προγραμματάκι κάποιων χιλιάδων ευρώ), θα εντοπίζονταν άμεσα οι επίορκοι εφοριακοί που μετέρχονται παρόμοιες πρακτικές και θα ζητούνταν εξηγήσεις. Μη ξεχνάτε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του κράτους στην απέλπιδα προσπάθειά του να εισπράξει τους φόρους δεν είναι οι φορολογούμενοι, αλλά οι διεφθαρμένοι εφοριακοί!!!

Η. Μείωση Οφειλών Νοσοκομείων & Ταμείων – Εξορθολογίκευση Δαπανών

Χρόνια τώρα έχουμε αυτό το βραχνά. Κι όμως και υποδείγματα λειτουργίας Νοσοκομείων από το εξωτερικό έχουμε και από την Ελλάδα. Οι δε τιμές των φαρμάκων και των λοιπών ιατρικών ειδών υπάρχουν διαθέσιμες σε μυριάδες βάσεις δεδομένων.

Μια απλή, σοβαρή διασταύρωση θα καταδείκνυε που και πώς γίνονται οι παράλογες υπερβάσεις των προμηθευτών, όχι μόνο για παρούσα και μελλοντική χρήση, αλλά και αναδρομικά. Με την κατάλληλη εισαγγελική παρέμβαση, οι οφειλές των Κρατικών Νοσοκομείων & των Ταμείων θα «πάγωναν» είτε μέχρι εκδικάσεως των απαιτήσεων του Δημοσίου, είτε μέχρι οι Προμηθευτές να συνεργαστούν αφαιρώντας το «πάχος» από τις σημερινές απαιτήσεις τους και καταδίδοντας ποιούς λάδωναν!!! Ζητάμε hair-cut του χρέους από τους ξένους, όταν μπορούμε να κάνουμε σοβαρές περικοπές στην Ελλάδα και δεν τις κάνουμε!!!


ΔΕ ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
ΛΕΙΠΕΙ Η ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΠΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου