Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Επιστολή ενός υποψήφιου πυρόπληκτου στον Πρωθυπουργό

Επιστολή ενός υποψήφιου πυρόπληκτου στον Πρωθυπουργό 


Αγαπητέ Κυριάκο,

Έχω το θάρρος να σου γράφω στον ενικό μιας και γνωριζόμαστε από τα Λυκειακά μας χρόνια, τις κοινές παρέες και μετέπειτα την Εθνική Εταιρεία Επενδύσεων που συναντηθήκαμε δι΄ολίγον. Ακόμα όμως κι αν δεν γνωριζόμασταν οφείλεις να ακούσεις λίγα πράγματα από έναν άγρια φορολογούμενο Έλληνα που κινδυνεύει (να μην πω είναι σίγουρο) να πέσει θύμα της κρατικής αναλγησίας και του καρεκλοκενταυρισμού που, θεωρητικά, θα τιθάσσευες.

Διαμένω λοιπόν εδώ και 2 χρόνια στον Διόνυσο Αττικής. Όχι απολύτως κατ΄επιλογήν, απλώς αφενός τα ενοίκια στην Αθήνα έχουν καταστεί απαγορευτικά για όποιον επιθυμεί να διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και αφετέρου η βρωμιά και η εγκληματικότητα των επήλυδων μας ωθούν ολοένα και μακρύτερα από τις γειτονιές όπου μεγαλώσαμε.

Τυχαίνει μάλιστα να είμαι στην "πρώτη γραμή", αφού απέναντι από το σπίτι μου είναι το υπέροχο δάσος της Πεντέλης, αυτό το λίγο που απέμεινε. Και για την τύχη αυτού του δάσους θέλω να μιλήσουμε, αλλά και για τη δική μου που είναι συνυφασμένη με αυτό. Βλέπεις από την πρώτη ημέρα που ήρθα διαπίστωσα ότι το δάσος αυτό είναι γεμάτο πεσμένους κορμούς ενώ ο "υποόροφος" έχει κυριολεκτικά πνιγεί στην βιομάζα. Αν και ήμουν marketeer σπούδασα όψιμα και Τεχνικός Δασικής Προστασίας και έχω εκπαιδευτεί από το Π.Σ. και εθελοντικές ομάδες Δασοπυροπροστασίας επαρκώς ώστε να αναγνωρίζω μια πυριτιδαποθήκη όταν την βλέπω...

Φυσικά η ΜΗΔΕΙΑ αποτελείωσε το κακό: σε μια ακτίνα 25 μέτρων από την είσοδο του σπιτιού μου μπορώ εύκολα να απαριθμήσω πάνω από 30 πεσμένους κορμούς! Ας μην μιλήσουμε για κλαδιά κλπ. Κατανοείς την έκπληξή μου λοιπόν όταν σε άκουσα να λες "λάβαμε όλα τα μέτρα". Αιδώς Κυριάκο, δεν έχετε κάνει τίποτα για να προλάβετε ένα νέο Μάτι και δεν έχεις καμμία δικαιολογία επ΄αυτού.

Μα θα μου πεις "τι να κάνω, δεν υπάρχουν κονδύλια, προσωπικό και λοιπά". Φληναφήματα λέω εγώ! Δεν ξέρω τι σου λένε οι σύμβουλοί σου, αλλά πρόληψη δεν είναι να νοικιάζουμε εναέρια μέσα μόνο και να περιμένουμε το αναπόφευκτο. Αν δε σε δίδαξε κάτι η τερατώδης καταστροφή στα Γεράνεια, σε παρακαλώ μην μας προσθέσεις στα μαθήματά σου!

Βασική πρόληψη των πυρκαγιών είναι η διαχείριση της βιομάζας. Μόνο ένα "καθαρό" δάσος έχει πιθανότητα να σωθεί. Βλέπεις η πυρκαγιά είναι η μόνη μέθοδος που "γνωρίζει" το Μεσογειακό περιβάλλον μας για να διαχειριστεί την υπερβάλλουσα βιομάζα που οι φυσικοί αποδομητές αδυνατούν.

Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε παγιδευμένοι (ως συνήθως) ανάμεσα σε κάτι υστερίες ψευτοπεριβαλλοντικές και στην αιώνια κατάρα της χτηνώδους αδιαφορίας του Δημόσιου τομέα των ανευθυνοανεύθυνων καρεκλοκένταυρων. Για να στο "κάνω λιανά" οι μεν λένε "μην ακουμπάτε τα πεσμένα δέντρα θα γίνουν φυσικό λίπασμα" (πότε, πριν ή μετά την πυρκαγιά, που ακριβώς αυτό κάνει, μετατρέπει σε λίπασμα-ανόργανο το πεσμένο-οργανικό) και οι δε βολεύονται στο αχαμνοξύσιμό τους!

"Και τι να κάνω" θα μου πεις; Επειδή είμαι άνθρωπος των επιχειρήσεων και της πράξης θα σου παραθέσω τις 3 λύσεις που υπάρχουν:

Λύση Α: Προσλήψεις εποχικών δασεργατών.

Φυσικά είναι η λύση που προκρίνουν τα Δασαρχεία. Βλέπεις οι ΔΥ, όπως όλοι οι παρασιτικοί οργανισμοί επιδιώκουν τη διαιώνισή τους. Εξ όσων με πληροφόρησαν αιτούνται 1.000 προσλήψεις. Παντελώς ανεπαρκές και θεαματικά αποτυχημένο μέτρο. Ως ανέκδοτο θα σου αναφέρω ότι ο θίασος ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε προσέλαβε 5.000 δασεργάτες το 2018 για 18 μήνες. Μια απλή αναγωγή θα σου δείξει ότι αυτοί πληρώθηκαν από θύματα-φορολογούμενους για 12.000.000 εργατοώρες. Πόσα κορμοδέματα έστησαν; Πόσους τόνους βιομάζας απομάκρυναν; Πόσα χιλιόμετρα μονοπατιών καθάρισαν; Αστείες ερωτήσεις αφού αφενός το Δημόσιο απεχθάνεται κάθε έννοια αξιολόγησης και αφετέρου... προσέλαβαν ανάπηρους και ανίκανους και μάλιστα "με τη βούλα"! Βλέπεις με τα "κοινωνικά κριτήρια" πέτυχαν να φέρουν ως δασεργάτες ότι αχρηστότερο σωματικά μπορούσαν να βρουν (ναι, ξέρω δεν είμαι "πολιτικά ορθός", αλλά όταν κινδυνεύει η ζωή μου εκνευρίζομαι...). Ακόμα χειρότερα τα Δασαρχεία δεν είχαν ούτε ΜΑΠ ούτε εργαλεία να τους διαθέσουν και τους "ξεφορτώθηκαν" στις εθελοντικές ομάδες, διαρρηγνύοντας έτσι τον απαράβατο κανόνα του unity of command. Μην επαναλάβεις αυτό το λάθος!

Λύση Β: Εργολαβίες

Η ΝΔ που γνώρισα ως έφηβος και αγωνίστηκα γι αυτήν αποτελούσε προπύργιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Θλίβομαι που διαπιστώνω ότι έχει καταντήσει ένα ακόμα κρατικοδίαιτο μόρφωμα. Γίνε εσύ λοιπόν η αλλαγή και κάνε το αυτονόητο: ζήτα άμεσα από το Δασαρχείο να προβεί σε διαχειριστική μελέτη και αναθέστε σε ιδιώτες να πάρουν, ακόμα και δωρεάν, την ξυλεία με αντάλλαγμα τον καθαρισμό από τα πεσμένα κλαδιά. 

Αν αυτό είχε γίνει από την πρώτη ημέρα θα μπορούσατε ακόμα και να διενεργήσετε πλειοδοτικό διαγωνισμό και πραγματικά το Δασαρχείο θα έβγαινε πολλαπλώς κερδισμένο. Αντ΄αυτού έχετε επιτρέψει, σιωπηλώς, σε στρατιές λαθροϋλοτόμων να έχουν απομακρύνει το "φιλέτο" (τα δέντρα που είχαν πέσει κοντά στους χωματόδρομους έχουν εξαφανιστεί προ πολλού) καθιστώντας λιγότερο συμφέρουσα τη λύση. Παρ΄όλ αυτά ακόμα και τώρα μπορεί να δουλέψει!

Εναλλακτικά στο ίδιο μοτίβο δώστε άδειες στους περίοικους. Εγώ για παράδειγμα έχω ήδη βρει κόσμο που, με αντάλλαγμα ξυλεία για το σπίτι του, θα αναλάμβανε την έκταση απέναντί μου και θα καθάριζε και τα κλαδιά! Όμως το Δασαρχείο δίνει άδειες μόνο σε εθελοντικές οργανώσεις!

Φυσικά στον αντίποδα κάποιοι προαλείφονται για να αναλάβουν έναντι αμοιβής αυτό το έργο. Δηλαδή να πληρώσουμε για κάτι που θα μας πλήρωναν σε κάθε ευνομούμενη χώρα. Αλλά είναι εύκολο να καταλάβεις πώς κάποιοι δασικοί υπάλληλοι έχουν βρεθεί με πολυτελείς βίλλες δεν είναι έτσι;

Λύση Γ: Κοινωνική εργασία

Αυτή η πρόταση θα με καταστήσει ακόμα λιγότερο δημοφιλή στο "αλληλεγγυάτο", αλλά είμαι και ήμουν πάντα γνήσιος τεχνοκράτης. Έχουμε και λέμε λοιπόν: επιδοτούμε 100άδες χιλιάδες ανεπιθύμητους από κάθε εσχατιά της Γης να βρωμίζουν τις πλατείες μας και να εκπαιδεύονται σε σκληρές πολεμικές τέχνες (ναι το είδα κι αυτό...). Γιατί δεν τους μαζεύετε από τις ψευτοκλειστές δομές (τι σόϊ κλειστές δομές που μπαινοβγαίνουν...) να τους βάλετε να δουλέψουν για τη δόλια χώρα που τους υφίσταται; Έτσι μπορεί και να είναι λίγο πιο κουρασμένοι τους ερχόμενους μήνες και να γλιτώσει καμμιά Μυρτώ το βιασμό και κανένας Μανώλης τη δολοφονία... Άσε που μπορεί να πάψουν να γεννοβολάνε αλόγιστα ή και να τους κοπεί η διάθεση παραμονής στη χώρα μας...

Δε γνωρίζω αν θα μπορέσεις να κάνεις τη ρήξη με το συρφετό και να εφαρμόσεις το Β ή το Γ. Ξέρω όμως με απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνταγή "τρέχω να σβήσω" δε λειτουργεί. Όσο ηρωικά κι αν μάχονται οι Πυροσβέστες μας και όσο κι αν προσπαθούν οι Εθελοντές η μάχη είναι πάντα χαμένη. Και είναι και λίγο γελοίο να είμαστε μια χώρα με τόσο δυσανάλογο αριθμό "ασχολούμενων με τη δασοπροστασία" (αν αθροίσεις τις προσλήψεις των ΟΤΑ - με κριτήριο "να είναι δημότες" συνήθως μόνο - του ΠΣ και τις ομάδες θα διαπιστώσεις του λόγου μου το αληθές) και να καιγόμαστε κάθε χρόνο...

Α, φύλαξα και ένα καλό για το τέλος: το περίφημο νομικό πλαίσιο "μπάζει νερά". Βλέπεις ούτε οι εμπρηστές τιμωρούνται επαρκώς (αλήθεια τι συνέβη με την αυστηροποίηση του ΠΚ; Αυτοί που σε ψήφισαν κάτι περίμεναν κι εκεί αλλά αντ' αυτού...) ούτε οι συνήθεις ομάδες λεηλατητών (οι ψευτοευπαθείς, μελαμψοί που λεηλατούν τα πάντα εννοώ) και κατασκηνωτών εντός δασών διώκονται απηνώς όπως αρμόζει. Απλώς ενημερωτικά και με αφορμή το "Μάτι" ψάξε να δεις τι συνέβη στο σύστημα έγκαιρου εντοπισμού που είχε χρυσοπληρώσει (ποιός άλλος...) ο Έλληνας φορολογούμενος για να πέσει στα νύχια των "ρομά". Βέβαια εδώ από 30.000.000€ του "Πράσινου Ταμείου" για την Προστασία των Δασών απορροφήθηκαν μόνο 8.000.000€ γιατί οι ΟΤΑ δεν μπορούσαν να "λαδώσουν" τα μελετητικά γραφεία που είχαν βάλει μπροστά οι υπάλληλοι του Υπ. Περιβάλλοντος...

Χατζιδάκης Ελευθερίου Γεώργιος

MBA, BSc Marketing Management,

BSc Management & Organisational Behaviour

Πιστ. ΕΟΠΕΠ Διοίκηση Επιχ. Ασφαλείας

Πιστ. Ανανήπτης (ERC) – Α’ Βοήθειες (ΕΣ)

Πιστ. ΠΣ Εθελοντής Δασοπροστασίας

Τεχνικός Δασικής Προστασίας

Συνοδός Βουνού επί πτυχίω

Εκπ. Όπλων (ΣΚΟΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου