Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

NoSecurityForGreekMuseums



ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ;


Το 2013, στο πλαίσιο της επανεκπαίδευσής μου (από marketer σε στέλεχος ασφαλείας), παρακολούθησα ένα διήμερο σεμινάριο στην «Προστασία Πολιτιστικών Αγαθών»  στο Ευγενίδειο Ίδρυμα με συνδιοργανωτή την Πρεσβεία των ΗΠΑ. Μια εξαιρετική διοργάνωση με 2 κορυφαίες Αμερικανές γνώστριες του αντικειμένου που «αμαυρωνόταν» μόνο από τις υπερφίαλες και εκτός κάθε χρονικού περιορισμού εισηγήσεις-παρεμβάσεις κάποιων Ελλήνων καθηγηταράδων (ναι, υπήρξε τύπος που για 20 λεπτά διάλεξη έφερε 150 διαφάνειες και επέμεινε να μας εξηγήσει τη δημιουργία των πλανητών για να καταλήξουμε στα μέτρα προστασίας έναντι σεισμών!!!).

Το πρώτο πράγμα που με εξέπληξε ήταν το περιορισμένο κοινό: αν και το σεμινάριο παρεχόταν δωρεάν και το αμφιθέατρο ήταν τεράστιο, μόνο 1-2 εκπρόσωποι κάθε Μουσείου προσήλθαν και μάλιστα ήταν Συντηρητές και Μουσειολόγοι (κανείς Υπεύθυνος Ασφαλείας κλπ.).

Αυτό όμως που «έκανε τη διαφορά» ήταν η μνημειώδης, εθελοτυφλική αδιαφορία όλων τους στο λήμμα «ανθρωπογενείς κίνδυνοι»! Λες και δεν είχε προηγηθεί το αισχρό 2012 όπου οι αλήτες των Εξαρχείων εξέδραμαν από τις τρύπες τους και κατέκαψαν πολιτιστικούς θησαυρούς σε όλη την Αθήνα! Μάλιστα τότε είχαν βρει και ιδεολογική πρόφαση, αφού τα νεοκλασσικά συμβόλιζαν την «κατοχή» της Ελλάδος από τους Βαυαρούς (που μακάρι να είχαν παραμείνει αντί των επόμενων Δανών και των τωρινών γραικύλων τυράννων μας) κι έτσι έπρεπε να καούν, ενίοτε με ετοιμόγεννες και αξιότερους ανθρώπους από τους βάνδαλους μέσα…

Ακόμα και η «έρευνα» του ΕΜΠ που μας παρουσίασαν αγνοούσε επιδεικτικά τον παράγοντα «κοινωνική αναταραχή» και επικεντρωνόταν μόνο στο τρίπτυχο σεισμός-πλημμύρα-πυρκαγιά, προς μεγάλη κατάπληξη των Αμερικανίδων εισηγητριών που είχαν έρθει καλύτερα διαβασμένες και επέμειναν στο θέμα. Αλλά τι να περιμένεις από τους ιδεοληπτικούς (δυστυχώς στο χώρο των Μουσείων και γενικότερα της διανόησης αν δεν ασπαστείς την α(χ)ριστερά δεν πας μπροστά); Ακόμη και όταν έθεσαν μελέτη περιπτώσεως το «μαθαίνετε ότι ένας εξαγριωμένος όχλος κατευθύνεται προς το Μουσείο σας, τι κάνετε;» ακούστηκε ότι βλακεία μπορείτε να φανταστείτε εκτός του αυτονόητου «καλώ την Αστυνομία και απαιτώ τη σκληρή περιφρούρηση» που θα περίμενε κάθε εχέφρονας!

Βλέπετε για την άρχουσα «νομενκλατούρα» των αριστερολίμπεραλ, «δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι», μόνο αδικημένοι που πρέπει να τους αγκαλιάσουμε. Είναι η ίδια λογική που οδηγεί στις αθρόες αποφυλακίσεις σκληρών ποινικών, στην ελαχιστοποίηση των ποινών, στη λογική των ανοικτών συνόρων και σε όλα τα δεινά που μαστίζουν τον τόπο μας εδώ και χρόνια. Και φυσικά πώς να υπάρξει καταστολή και αντιμετώπιση εγκληματικότητας με τέτοια μυαλά; Άλλωστε «κόρακας, κοράκου…» και οι μισοί από τους εγκληματίες είναι συγγενείς και φίλοι των παρόντων πολιτικών μας…

Αλλά και σε επίπεδο προσωπικού φύλαξης τα πράγματα είναι φαιδρά. Το 2016 μου προσφέρθηκε από τον ΟΑΕΔ θέση Φύλακα στο σημαντικότερο Δημόσιο Μουσείο το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Η διαδικασία πρόσληψης μόνο ως κλαυσίγελως μπορεί να περιγραφεί: αφού μου επέστρεψαν ως μη έχοντα καμμιά σημασία τα άπειρα πιστοποιητικά που προσκόμισα (εκτενείς εκπαιδεύσεις στις Α’ Βοήθειες, στην Αυτοάμυνα, στη Διαχείριση/Αντιμετώπιση κρίσεων, στις διασώσεις κ.ο.κ.) με ενημέρωσαν ότι θα είμαι στην ίδια κατηγορία με κάτι αγράμματους που δυσκολεύονταν να συμπληρώσουν τη φόρμα πρόσληψης! Βλέπετε οι προσλήψεις γίνονται με «κοινωνικά κριτήρια», τη μάστιγα αυτή που έχει κάνει το ήδη άχρηστο Δημόσιό μας  φωλιά κηφήνων… Όταν ρώτησα για ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο π.χ.) μόνο που δε με χλεύασαν. Όταν ρώτησα για στολή (απαραίτητη τόσο για να διακριθείς σε μια περίπτωση πανικού που θα πρέπει να επιβληθείς στο πλήθος όσο και για την κόσμια εμφάνιση) μου είπαν «σιγά μη φτιάξουμε στολές για 5 μήνες που θα είστε εδώ». Και όταν τέλος ρώτησα για τα σχέδια εκκένωσης και τους κανόνες εμπλοκής με κοίταξαν σα να έβλεπαν εξωγήινο!

Κύριοι, με τέτοια «μυαλά» σε επίπεδο διοίκησης και με προσλήψεις φυλάκων με «κοινωνικά κριτήρια», μη σας εκπλήσσει που οι «κυρίες» βανδάλιζαν επί μιάμιση ώρα τα εκθέματα στο Βυζαντινό Μουσείο ανενόχλητες (αλήθεια γιατί δεν έχουν απολυθεί όλοι οι φύλακες των σχετικών πτερύγων;). Να μη σας εκπλήξει ούτε αν εξαφανιστούν πολύτιμα εκθέματα, ούτε αν τίποτα όχλοι «εξαρχειωτών» ή ισλαμιστών βανδαλίσουν και καταστρέψουν τα πολιτιστικά αγαθά μας (που μισούν θανάσιμα γιατί τους καταδεικνύουν πόσο κατώτεροι και υπάνθρωποι είναι). 

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΣΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΑΛΩΘΕΙ ΑΜΑΧΗΤΙ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου